luni, 2 martie 2015

Nașterea în epoca plasticului (note de lectură) - 7

(Note de lectură din volumul lui Michel Odent – Nașterea în epoca plasticuluiPentru a citi notele de lectură anterioare din acest volum, clic: 12345, 6. Sublinierile ne aparțin.)

15. INDUSTRIALIZAREA NAȘTERII ÎN EPOCA PLASTICULUI IEFTIN 
(continuare)

Scanarea cu ultrasunete în timpul sarcinii a devenit simbolul îngrijirii prenatale moderne. Este cel mai costisitor element al nașterii. Are adesea un efect de nocebo. O serie de studii a comparat efectele asupra rezultatelor nașterii ale scanării rutiniere cu ultrasunete în comparație cu folosirea selectivă a scanărilor. Un studiu american a implicat mai mult de 15.000 de femei însărcinate. Ultima frază a articolului este irevocabilă: "Rezultatele acestui studiu indică precis faptul că scanarea cu ultrasunete nu îmbunătățește rezultatele perinatale în practica curentă din SUA".

Este posibil ca, în viitor, o nouă generație de studii (din cadrul cercetării sănătății primordiale) vor pune sub semnul îndoielii siguranța absolută a expunerilor repetate la ultrasunete în timpul vieții fetale.

Efectul regretabil al evăluării repetate a concentrației de hemoglobină este faptul că, în toată lumea, milioane de femei însărcinate sunt informate în mod greșit că sunt anemice, administrându-le suplimente de fier. Există o tendință de a nu lua în considerare efectele secundare ale fierului (constipație, diaree, arsuri etc.) și faptul că fierul inhibă absorbția unui factor de creștere atât de important precum zincul.

Trebuie să reținem faptul că toate aspectele vieții noastre, inclusiv modul în care se nasc copiii, pot fi puternic influențate de avansuri tehnice spectaculoase. Aceasta este lecția pe care o putem învăța din istoria plasticului.


16. OBIECTIVE CLARIFICATE

Astăzi, plasticul a ajuns atât de răspândit încât abia îl mai observăm. El este principalul determinant al celor mai multe aspecte ale vieții moderne. De exemplu, este un loc comun să vorbim despre secolul XXI ca despre era informației. Dar trebuie să reținem că discurile de plastic și casetele audio și video sunt baza tehnologiei informației.

17. COSTURILE NAȘTERII ÎN EPOCA PLASTICULUI

Rentabilitatea este principalul motiv pentru care cele mai multe dintre activitățile omenești au devenit treptat din ce în ce mai industrializate și, prin urmare, centralizate și standardizate, fie că este vorba despre creșterea găinilor, distribuirea hranei în supermarketuri sau procedura de check-in din aeroporturi. Există o relație direct proporțională între rentabilitate și gradul de industrializare.

Într-o epocă în care umanitatea este în situația debitorului, este evident că trebuie să găsim de urgență soluții pentru a modera cheltuielile de sănătate în general și, în particular, cheltuielile legate de naștere. 

Revoluția plasticului a contribuit la crearea unei societăți supra-tratate.

Asemenea grade extreme ale obstreticii industrializate vor fi o amenințare ușor de explicat pentru viitorul omenirii, de vreme ce aceasta va implica inutilitatea hormonilor iubirii în perioadele critice din apropierea nașterii.

Este greu de evaluat costul indirect al alterărilor stărilor emoționale ale mamei induse de stilul dominant al rutinei îngrijirii prenatale.

Motivul pentru care medicina modernă este responsabilă pentru o asemenea risipă necontrolată de bani este legat de modul dominant de gândire medicală, care se axează exclusiv pe tratamentul condițiilor patologice. O întreagă generație de profesioniști în sănătate, în special medici, nu a fost învățată să aprecieze valoarea abținerii terapeutice sau a intervenției minimale, chiar și în cele mai comune situații patologice.

SFÂRȘIT


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu