vineri, 20 februarie 2015

Naștere fără frică. Principiile și practica nașterii naturale (note de lectură) – 4

(Note de lectură din volumul lui Grantly Dick-Read – Naștere fără frică. Principiile și practica nașterii naturale. Pentru a citi notele de lectură anterioare din acest volum, clic: 1, 2, 3. Sublinierile ne aparțin)


Capitolul 5. Durerea din timpul nașterii

Nu există nicio funcție fiziologică a corpului care să ducă la creșterea durerii în cursul normal al sănătății. Dacă impulsurile naturale care ar trebui să se producă devin inconfortabile, de obicei indică faptul că echilibrul fiziologic este perturbat. 

[...] singurii stimuli de durere pe care îi poate înregistra uterul sunt tensiunea excesivă sau ruptura efectivă a țesuturilor. Durerea în travaliu trebuie să rezulte ori dintr-unul, ori din celălalt din acești doi stimuli. Deci trebuie să ne întrebăm: natura a intenționat ca nașterea să fie asociată de rupere sau tensiune vătămătoare? Și dacă da, de ce această structură importantă nu s-a adaptat funcției sale, în conformitate cu legea profesorului Julius Wolfe, care spunea pe scurt: "Structura este adaptată funcției sale" ? Dacă natura nu intenționează această rupere sau vătămare, atunci acei receptori sunt acolo doar ca să răspundă numai unor stimuli, alții decât cei normali. Trebuie să ne întrebăm: împotriva a ce se apără uterul prin transmiterea de senzații de durere în timpul îndeplinirii unei funcții absolut naturale? Perfecțiunea fiziologică a corpului uman nu cunoaște paradox mai mare decât durerea în timpul nașterii normale.
Cu alte cuvinte, interpretarea senzațiilor care vin de la uter pot fi influențate în cele mai uimitoare feluri de condiția mentală a femeii în cauză.
Durerea este interpretarea stimulului și variază ca urmare a intensității influențelor emoționale, motiv pentru care formulez următoarea teorie: Un stimul de magnitudine fixă aplicat oricărui receptor senzorial specific produce un motor de răspunsuri proporțional cu integritatea interpretării sale.
Este foarte important să recunoaștem acest lucru în travaliile normale și fără complicații, pentru că un stimul care de intensitate fixă poate părea doamnei Jones ceva nesemnificativ, dar pentru doamna Smith o agonie de intensitate maximă, în timp ce doamnei Brown îi poate părea un discomfort rezonabil. Aceste variații depind în totalitate de de atitudinea mentală față de acel stimul a doamnei Jones, Smith și Brown în timpul travaliului
Unei femei aflate în pragul primului său travaliu i s-a spus că o resimtă anumite senzații; dacă a fost instruită corespunzător, așteptările ei nu se asociază neapărat cu durerea ci mai degrabă cu o serie de tensiuni fizice care se schimbă și eforturi de care nu are niciun motiv să se teamă. Contracția uterului va fi o experiență nouă pentru ea. Dacă totuși frica a crescut în intensitate și a perturbat integritatea interpretării ei referitoare la aceste senzații, ele vor fi invariabil reprezentate drept durere.

Conculzii
Durerea într-un travaliu fără complicații, provine de la activarea sistemului nervos simpatic prin emoția fricii.
Frica induce restricționarea circulației sângelui prin uter, limitând astfel în multe feluri mecanismele nașterii, adăugând disconfortului său încordarea musculară specifică ischemiei.
Sindromul Frică-Tensiune-Durere nu explică doar originea disconfortului travaliului normal, dar a dus și la descoperirea unei metode simple de evitare a durerii severe, deoarece, prin înlăturarea fricii, tensiunea se reduce și astfel durerea este minimizată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu