vineri, 20 februarie 2015

Ferestre către pântec (note de lectură) - 1

(Note de lectură din volumul lui David Chamberlain – Windows to the Womb: Revealing the Conscious Baby from Conception to Birth, North Atlantic Books, 2013. Sublinierile ne aparțin.)


1. PRIMA GENERAȚIE CARE VEDE ȘI AFLĂ

Știința sonografiei a fost inventată inițial pentru a expune pozițiile submarinelor în primul război mondial. Prin anii 50 a fost utilizată de către medici și ingineri din Glasgow, Scoția, pentru a detecta tumorile ascunse în abdomen. Unele dintre aceste "tumori" s-au dovedit a fi copii care pluteau în marea amniotică.

Un clinician specialist în ultrasunete pe care îl cunosc are obiceiul de a-i întreba frații mai mari care intră în cabinet împreună cu mamele lor însărcinate: "Știți că acest bebeluș vă cunoaște, nu?" Apoi îi încurajează să îi salute pe copii din burtică sau să le spună "te iubesc" în timp ce le monitorizează reacțiile pe monitorul de ultrasunete. De cele mai multe ori, copiii din pântece se animează, lovesc și își deschid gurițele de emoție. Asemenea observații cu ultrasunete nu numai că îi educă pe frații mai mari, dar provoacă teoriile clasice de psihologia dezvoltării și ne oferă răspunsuri la întrebări extrem de vechi, până acum neelucidate.

După 200 de observații cu ultrasunete pe laringe, cercetătorul spaniol C. Lopez Ramon y Cajal a remarcat că cel mai timpuriu act de înghițire are loc la 13 săptămâni după concepție, cele mai timpurii mișcări respiratorii au loc la 15 săptămâni și cele mai timpurii mișcări de emitere a sunetelor au loc la 18 săptămâni.




3. CUM SE ALCĂTUIEȘTE CORPUL


Într-un vârtej de activitate ordonată, inima este primul organ care se formează și începe să funcționeze. [...] Ceea ce embriologii nu au putut înțelege este faptul că inima joacă un rol unic și influent în sistemul nervos, având un câmp electric de 5000 de ori mai amplu decât cel al creierului, conexiuni speciale către și de la creier, și o memorie a sa - ceva ce apare tulburător în cazul transplanturilor de inimă! Ceea ce oamenii noștri de știință nu au putut vedea direct este modul în care inima are rolul de "sfetnic înțelept" al creierului și poate prilejui schimbări ale sănătății și fericirii ("a change of heart changes everything" - o formulă românească vag similară ar fi "omul se îmbată și de inimă rea, și de inimă bună") Deși aceste idei sunt de mult timp un subiect al medicinei orientale, acolo unde inima este numită "împărăteasă", medicina occidentală nu a dezvoltat noul domeniu al neurocardiologiei până la sfârșitul secolului XX.

Perioada fetală este marcată de o creștere rapidă, în special între săptămânile 9 și 20. 

Incredibila perioadă de creștere a fătului nu ar trebui înțeleasă ca fiind o linie de producție dintr-o uzină unde părțile componente se află deja pe stoc și se folosesc pentru a produce același duplicate perfecte ale aceluiași model de mașină, unul după altul. Creșterea fătului presupune un flux îndelungat de energie mentală și emoțională a celor doi părinți și o alimentare constantă cu nutrienți pentru mamă...

Prima vulnerabilitate a dezvoltării sexuale a fătului s-ar putea să fie faptul dacă mama a consumat alcool la momentul concepției; dacă da, consilierii genetici vor ști că există un risc de aparție al unor distorsiuni faciale clasice, numite "anomalii" care pot fi provocate de alcoolul ingerat în acest moment crucial.

În zilele noastre, toxicologii - și, de asemenea, părinții - sunt îngrijorați de poluarea industrială generalizată, care implică chimicale periculoase, bazate pe estrogeni, deoarece s-a constatat că aceste tipuri de chimicale au efectul a-sexuării populației. Aceste tipuri de chimicale fac ca femeile să fie mai masculine, iar bărbații, mai feminini. Ele influențează situația delicată în care fătul are 9 săptămâni, iar organele lui genitale trebuie să se dezvolte mai departe.

Cercetări ingenioase, începute la vârsta fetală de 28 de săptămâni, dovedesc faptul că există nu mai puțin de 124 milioane legături neuronale adunate într-un țesut nervos de mărimea unui vârf de ac!

La naștere, numărul acestor conexiuni nervoase probabil ajunge la 253 milioane și, 8 luni mai târziu, se dublează din nou, pentru a ajunge până la 578 milioane. După anul 1 de viață, totuși, eliminarea vechilor legături depășește dezvoltarea celor noi astfel încât, la vârsta de 12 ani poți avea cca. 350 milioane de legături nervoase bine testate. Această supraproducție de neuroni și conexiuni neuronale, urmată de reduceri de până la 50%, reflectă natura experimentală și pragmatică a dezvoltării timpurii a creierului. De ce? Pentru că experiența propriu-zisă din perioada prenatală și perinatală va determina în mare parte care legături nervoase vor rămâne în viață. Legăturile nervoase folosite intens se vor întări și îmbunătăți, în vreme ce acelea folosite rar vor fi slăbite și apoi eliminate. Acest lucru ne ajută să înțelegem de ce geniile muzicale provin adesea din părinți muzicieni: bebelușii lor sunt copleșiți de stimuli muzicali în timpul dezvoltării intra-uterine a creierului, conexiunile nervoase respective sunt folosite în mod repetat (iar nu neglijate), iar muzica va călători împreună cu ei de-acum încolo.

Din săptămâna 12, plămânii vor începe să se contracte și să se dilate periodic, nerespirând încă, ci doar repetând constant mișcările de care va fi nevoie de urgență la naștere. Aceste mișcări de respirație spontană sunt extrem de sensibile la mediul împărțit de mamă și făt și sunt un indicator al bunăstării bebelușului. Dezvoltarea rețelei de celule a plămânilor va continua timp de 8 ani după naștere, subliniind nevoia de aer nepoluat, nu numai în perioada intrauterină, ci și pe parcursul copilăriei.

Pleoapele, lipite încă de la vârsta de 9 săptămâni, se vor deschide în săptămâna 25, rezervându-și 15 săptămâni de antrenament înainte de a lua contact cu întregul bombardament al lumii văzute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu