luni, 9 februarie 2015

Sănătate primordială. Să înțelegem perioada critică dintre concepție și naștere (note de lectură) – 7

(Note de lectură din volumul lui M. Odent – Sănătate primordială. Să înțelegem perioada critică dintre concepție și naștere. Pentru a citi notele de lectură anterioare din acest volum, clic: 1, 2, 3, 4, 5, 6 Sublinierile ne aparțin.)

6. INSTINCTE SOCIALE ȘI RELIGIOASE

Așa cum emoțiile se împart, tot astfel se împarte și sănătatea. Sănătatea nu este atributul unui individ izolat.

Capacitatea de adaptare a omului este foarte limitată în ceea ce privește nevoile sale sociale. Studiind relațiile sociale ale unei persoane, vei avea cel mai bun indicator al riscurilor de boli și moarte. Cei mai buni coeficienți de predicție a mortalității sunt extrași din statistici care măsoară aspecte precum numărul de persoane dintr-o gospodărie și activitățile lor sociale înăuntrul și în afara casei.

Abia începem să întrevedem o legătură între comportamentul antisocial și evenimentele care au loc la începutul vieții, în timpul perioadei primordiale.

Oamenii sunt programați să trăiască în comunități mici.




Instinctul religios este universal și transcultural. El poate fi reprimat și canalizat în diverse moduri de către culturi și diverse biserici. Indiferent de acestea, el își găsește întotdeauna modurile de a se manifesta. Întotdeauna reapare, adesea în moduri suprinzătoare.

Viața s-a dezvoltat, a evoluat și a devenit mai complexă datorită supercomputerului care este creierul evoluat. Dar din momentul în care acest supercomputern va deveni prea puternic și reprimă creierul primitiv, întreaga viață va fi amenințată.

La cei mai mulți dintre oameni, simțul religios există permanent, dar este ascuns. El se manifestă în credințe, opinii, în creativitatea artistică și științifică, în convigerea că există creatori puternici și în simțul sacrului. [...]  Emoțiile împărtășite de 70.000 de oameni la un concert pop sunt tot manifestări ale simțului religios. Simțul religios este cel care îl împinge pe filosof sau pe omul de știință către căutarea unei unități în existența universală. Simțul religios este cel care i-a dat posibilitatea lui Einstein să elaboreze teoria relativității înainte de a o demonstra matematic.

Sănătatea evidentă și viața îndelungată sunt ambele caracteristice anumitor societăți cunoscute pentru simțul lor profund religios, fie că sunt musulmani, în cazul tribului Hunza, fie că sunt ortodocși ruși din Caucaz sau romano-catolici din Ecuador. Faptul de a fi capabil de a crede face mai ușoară lupta cu boala.

Simțul religios tinde să fie mai slab în societățile care neglijează dezvoltarea creierului primitiv. Numai un tip de om bolnav, care își pierde certitudinea că el este o parte din univers, poate duce atât de departe procesul de distrugere a pământului.

4 comentarii: